BISMILLAH-"sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah untuk kami. Dialah Pelindung kami, dan hanya kpd Allah org2 yg beriman harus bertawakkal"
~At-Taubah:51~

Monday, December 24, 2012

1001 of My Thought

BISMILLAH...
ALHAMDULILLAH...
masih berkesempatan mengetuk2 di keyboard ini.....

hidup ini indah sekiranya di lakarkan dengan keindahan nur islam...

manusia x sempurna tp dengan kesempurnaan dr ilahi menyempurnakan hidup manusia

perjudian dlm hidup membuatkan kita jatuh dan bangun tapi perjudian hidup tidak pernah gagal membuat kita terasa jerit dan peritnya hidup ini

Allah satu, tiada sekutu baginya

hidup mematangkan kita sekiranya kita menuntut kematangan itu

berusaha menjadi yg terbaik tak bermaksud kau adalah no 1 tetapi kau adalah hebat dan terbaik pabila kau jatuh dan gagal tapi kau bangkit dan tak pernah menyerah.

mungkin kita mahupun yg terbaik tp kadangkala itu tidak perlu kerana yg terbaik dipertonton kan di akhirat..
kau ahli syurga mahupun kau ahli neraka...

Wednesday, November 7, 2012

the end of the year

Bismillah....
alhamdulillah exam dah habis!!!!
after have done everything, all the best, may Allah give us ways...




and sy nak balik kampung dah...hahahahha...tadddaaaaa......


going back home!!!! ^_^


.

U kNow The RiSk and Dare to Faced The Consequnces

Bismillah

Setiap tindakan memberi kesan sama ada baik mahupun buruk.
Setiap tingkah memberi kita pilihan sama ada kita nak pilih jalan yang terbaik mahupun jalan yang bengkang- bengkok

berani kerana benar, takut kerana salah...
tengok, memang mcm tu lah kita...

jd, bila kita buat silap, mnta maaf, buat ap saja supaya kesilapan dan kesalahan kita buat  dapat dimaafkan..

TAPI INGAT...
maybe dia memaafkan kita tapi kesalahan yg kita buat tetap berbekas di hati. Orang akan lebih berhati2 dengan kita...

sebagai contoh, bila kita meminjam, kembalikan ap yg kita pnjm tu sebagaimana ketika kita meminjamnya. treat ap yg kita pnjm sebagaimana kita jaga amanah Allah bagi. kalau kita tak bertanggungjawab dengan barang pinjaman kita ingatlah, sudah tentu amnanah yg kita pikul juga kita x menjalankannya dengan baik juga...

tanggunglah risiko orang tersebut akan berat untuk bg kita pnjm brg2 lain ataupun nak deal apaa2 perkara pd kita.

so, berubahlah kerana perubahan menjammin kebahagiann,,,

ap yg saya cakap ni dr pengalman saya. jdi plez...menjadi orang yg bernama islam membawa nama agama..jd tunjukkan contoh yang baik...
semangat untuk dakwah situ sini tapi nak dakwah yang ni tuk diri sendiri pun x lepas....chaiyokkk!!!!!
Bismillah...

Alhamdulillah...
dpt juga bngn tahajud walaupun sikit je dapat dilaksanakan.
tapi kali ni ak sakit hati n sedihhhhhhhhh sangat....
Syaitan berjaya membuat ak tak fokus dengan amat sangat.

Dalam kepala ni dok merewang kat tempat lain...ak cuba fokus tp x dpt. So ak stop!
seriously, ak kecwa dengan dengan diri ak coz mebenarkan perkara itu berlaku..

HENCE, ak reflect balik ap yg ak buat hr sblmnya.. then ak conclude that mungkin banyak dosa ak buat smpai Allah x memudahkan kehendak ak pagi ni.

smpai nagis2 mintak Allah tenangkan hati dan keluarkan dr kekusutan..
btw, alhamdulillah, ad  la juga beberapa rakaat yg ak gagahkan buat...ak doa sangat moga Allah x lagi bg ak dugaan mcm tu bila nak solat...


Saat fikiran kau buntu, maka carilah Allah tuk tunjukkan kau jalan...

Monday, November 5, 2012

CUTI+PULANG=AMALAN?=+-?

BISMILLAH

Alhamdulillah, time comes and go, but how we spent our time? wisely or not?Some of us consider holiday means heaven coz we could spent it by relaxing ourself from doing anything...

BUT

As a muslim, times is dangerous coz if we did not spent it wisely it just become dull holiday coz there is nothing useful that we do to spent our leisure time.

WHY NOT U....
 Read books?
Going 'Pondok'?
or try to increase our knowledge...anything...any knowledge that consider a knowledge...^_^

ME?
of course i will read lots of boook n do some work to find money for the next semester....








semua gambar ni koleksi buku2 yg aku ada....tapi hanya quarter je...yang selebiihnya x sempat ambil gambar...

Saturday, November 3, 2012

exam yng berbaki dan bersisa

BISMILLAH

alhamdulillah, hanya tinggal 2 paper lagi berbaki n bersisa...yg previous paper tu ak serah n tawakkal pada Allah jak... bukan ap, walau sehebat mana dan sekuat mana pun usaha yang aku lakukan tapi Allah x redha, tak ke sia2 namanya tu...

all the best buat diri aku n rakan untuk 2 lagi paper, paper teaching of Grammar for young learners n paper PSV(minor subject)

...::::impian tanpa realiti ibarat menembak tanpa sasaran:::.....

~luv u friends b'coz of you, i could stand i am right now~

Thursday, November 1, 2012

Rumput itu Hijau

BISMILLAH...
awan biru mendamaikan, rumput hijau menenangkan, gabungan keduanya=mententeramkan

ALHAMDULILLAH, Alangkah gembira dan tenangnya rasa hati ini dapat menghidup  udara segar hasil  kerja keras si hijau yang membekalkan kita dengan udara. Memberi kita ruang dan peluang untuk hidup dengan sihat sejahtera.

Si hijau itu berusaha dengan gigih agar kita sihat dan dapat melafazkan kesyukuran kita dengan membalas budi sang PENCIPTA dengan beribadah dan berserah diri kepadanya.

Si hijau itu tidak kekal hijau selamanay, sampai masa akan kuninglah ia dan tamat sudah riwatnya. Kita? samalah....

Hidup tak akan kekal kerana kita akan melalui proses kehidupan kat dunia dan juga kehidupan di akhirat. Takkan kekal kita di sini kerana akhirat lah yang kekal abadi.

Si hijau itu melalui proses hidup dan matinya tetapi dalam hayatnya, tak pernah dia lupa untuk berbakti pada makhluk Allah yang lain. Tapi kita?

Terlalu memikirkan kepentingan diri kadangkala kita lupa ada  yang mengalami kesukaran. Terlalu memikirkan kesempurnaan hidup kita sendiri kadang buat kita lupa kita tidak akan sempurna. Apa yang dapat kita kejar pada kesempurnaan pada mata kasar manusia tetapi kita lupa mengjadi hamba ALLAH yang sempurna??? Berusahalah mengejar kesempurnaan di mata Allah. Means biarlah kita menjadi hamba kepada AL-KHALIQ yang satu, bukan memperhambakan diri pada dunia.

Berbalik kepada si hijau. Aku sayang dan amat berterima kasih pada si hijau, oleh sebab itu, ak berusaha menjaga bumi ini kekal hijau. Jaga kebersihan dan elakkan pembaziran....reuse, recycle dan segala mamcam R lah... (^_^)

Si hijau ini juga mengingatkan ak kenangan aku bersama keluargaku, kenangan kami bersama membanting tulang membantu arwah abah mencari rezeki. Keluarga kami tidaklah sehebat keluarga kalian. berbekalkan Kecekalan dan ketabahan arwah abah, kami mampu menanggung hidup kami. Keluarga si hijau yang kami tanam dan kami tuai adalah dari golongan sayuran...hehehe, kami tanam sayur dan kami jual. Alhamdulillah, hasil cukup untuk kami hidup dan belajar.

hendak dikisahkan kisah aku bersama golongan si hijau... sejak kecil, mungkin sejak aku berumur 7 tahun, abah mulai membajak tanah, untuk bertani katanya, tapi umi membangkang, katanya penat, buat apa buat benda mcm tu, kami ketika itu masih lagi berduit...

Tapi aku sedar, berkat tekad abah, bertani jualah menjadi sumber pendapatan kami. Aku turut membantu abah dari umur 7 tahun lagi sehinggakan tangan dan kakiku menajdi kekasaran. Pernah ada junior kampusku cakap, "kita pempuan kena jaga diri kita, tangan akak kasar, x pakai losyen ke? " Aku? Ak senyum sahaja, apa yang dapat aku balas? Hidup bukan ditentukan kecantikan dik....akak tahu akak tak secantik dan sehebat orang lain, tapi ada satu je akak dapat buat iaitu akak berusaha untuk nampak cantik pada pandangan Allah. tu tujuan hidup akak...

berbalik kepada si hijau, setelah arwah abah bersara, hidup kami menjadi susut, kais pagi makan pagi, kasi petang makan petang. melalui penjualan sayur-sayuran tulah kami tanggung hidup kami. maybe masa tu aku form 3. memang dari umur 7 tahun sampai aku dapat tawaran bellajrlah aku tolong abah. bukan apa, kesian, apa yang abah buat adalah unutk kami jua.....,,

aku masih ingat, pernah juga aku megulangkaji pelajaran di tempat kami bercucuk tanam. ada ujian hafalan al-quran. memang kat situlah ak baca dan alhamdulillah, no problem, ak dapat menghafal surah tersebut dengan baik. ianya satu terapi juga untuk tanaman yang kami tanam...(^_^)

aku cukup bersyukur allah bagi aku, kaimi jalin hibungan yang erat dengan si hijau sehingga si hijau banayak membantu hidup kamiii....

Tapi....

Satu ketika arwah abah jatuh pengsan secara tiba2 ketika minum air, kami sekeluarga bimbang sangat...alhamdulillah, abah kembali sedar, tapi memang aku cuak dan takut waktu tu if something bad happen.

Abah cuba2 g klinik nak buat medical check up...
Bad news...
Abah ada sakit jantung. jantung abah rosak teruk. ketika kami dapt tahu khabar tersebut, hanya 40% sahaja bahagian jantung abah yang elok. mulai saat itu, abah hidup berbekalkan ubat2 dari hospital. walau bagaimanapun, abah still nak ke kebun. nak tanam sayur, nak cari duit bagi kami makan. malam2 pula, apa jadi pengkuliah di surau2 sekitar kawasan kampung. Dapat juga menampung hidup kami. 2esian kat abah, terpaksa buat banyak kerja. Punca jantung abah rosak? Racun serangga yang digunakan untuk elak sayur2 dimakan dan dirosakkan serangga perosak. untuk siapa abah buat semua tu? untuk kami.....


Maaf si hijau, kami menkhianati kejadian semual jadimu...kamu diganggu dengan racun semburan kami, maaf si bumi kerana mengotorimu dengan racun yang merosakkan kesuburanmu...

lama kelamaan si hijau kami tingglkan, tak ada sesiapa lagi boleh bantu abah kat kebun. kami semua melanjutkan pelajaran ke tempat2 yang jauh....

bila terhidu kesegaran si hijau, ak teringat kisah kelurga kami. aku rindu suasana kami ketika itu.berusaha bersama saat jatuh dan bangun...

sehingga kini, kami masih lagi mengalami saat2 kesukaran dalam hidup. ..Insyaallah, moga rezeki ALlah ada di mana2...

aku...
rindu si hijau, aku rindu abah :(
ku menanti pelangi itu muncul, ku takkan pernah berhenti berharap...


Hidup Ini ALLAH dah tetapkan dengan Cukup Adil Dah Aku Rasa

BISMILLAH

Tengah dok termenung jauh ak terfikir kenapa Allah jadikan adanya cuaca yang berbeza...
                                  .
                                         .
                                                 .
                                                        .
                                                              .
                                                                   .
                                                                      .
Then i tekalah the answer:

1) setiap orang melalui hidup yang berbeza setiap hari. Ada yang memerlukan hujan untuk dijadikan sumber tadahan air tuk pokok2 yg ditanam dan dijual

2) ada yang perlukan cahaya or cuaca panas supaya mereka boleh buat kerja mcm nelayan tu. aklau hujan diaorang x leh nak g laut, x dapatlah diaorang nak cari rezeki

Konklusinya, panas, hujan or apa-apa cuaca yang kita alami sebenarnya ada hikmah disebaliknya. bg yang memerlukan hujan, Allah kurniakan tp kadang2 Allah x bagi hujan kerna nelayan minta panas. maka Maha Adil ALLAH memenuhi permintaan si nelayan. bukan Allah tak nak mabulkan doa kita tetapi kadangkala ada orang lebih memerlukan sesuatu yang kita tak nak tu. tu lah namanya kehidupan. Saling berkongsi but maybe kadang2 kita lupa wujudnya insan lain kat dunia ni lantas kita fikir masalah dan susah kita je kan....
Hence, bersikap toleransilah, x semua kita nak kita akan dapat coz kesempurnaan x akan kita dapat melainkan YA KHALIQ sahaja...

Monday, October 29, 2012

AidilAdha 1

Jari jemarinya aku masih lagi mengetuk-ngetuk papan kekunci sambil ditemani bayu malam yang kurasakan dingin sekali. "Maybe malam ni nak hujan kot..." tu lah padahnya bila kerja yang diberikan dibuat sambil lewa, maka bahananya aku sendiri yang terpaksa menanggungnya. "Malam ni ak kena kobankan waktu tidur aku lah nampaknya". Aku masih lagi meneruskan kerja yang terbengkalai dek terlalu asyik berfikir yang bukan-bukan. nak buat macam mana, asyik fikir nak balik kampung je, kan nak Raya Korban (^_^)...
"Alhamdulillah, dah siap nampaknya, lebih awal dari yang dijangkankan." Lappy kesayangnku ku switch off kan dan ak mempersiapkan diri untuk tidur. Setelah usai membaca Al-Mulk dan doa tidur, ku kembali berfikir dan termenung jau...
"Hmmmmm...x best lah raya tahun ni nanti, sunyi sebab kalau ada abah boleh jugak nak tengok orang sembelih lembu. nak harapkan abang aku? Huh! dia tak sama macam abah. Aku ingat bolehlah dia jadi macam abah, alim, meletakkan islam no 1 satu dalam hidupnya, jadi pemimpin keluarga kami, dan macam2 lah. Tu harapan aku je, tp....takpelah. Aku berdoa sangat pemimpin aku nanti macam tu. Aku nak 'dia' pimpin kami semua masuk syurga. Serius ni, aku tak kira dia kerja apa asalkan kerja dia buat halal tp yang penting, dia meletakkan cinta Allah no 1. Ak doa sangat keluarga yang aku bina mawaddah wa rahmah. back pasal hari raya korban tu, yes I am sure dan memang jadi macam tu pun. Kitaorang sunyi...memang nak nagis je tapi sabarkan hati je lah. serius sunyi bila abah takde :(, aktiviti kami time2 hari macam ni jadi tak ada makna."
Petang Monday lepas kelas tu terus aku kemas-kemas barang nak balik rumah kakak aku. Alhamdulillah, ada kakak bolehlah menumpang nak balik kampung, duit pun ak tak keluar, semua dia bayar..kehkehkeh...Kali ni abang aku dari kedah akan datang ambik kita orang adik beradik. Abang ipar dah selamat kat kampung dah because dia ada kursus kat terengganu, so terus balik kelantan.
Hari Wednesday aku pergi ambil abang kat Pudu, almaklumlah dia tak biasa. tengahari tu aku dok tunggu kakak aku kat sekolah tmpat dia mengajar (SMK Gombak Setia) . nak suruh dia ambik aku lepas dia kelas kesian pulak dia nak g kehulu kehilir, so aku decide ikut dia g sekolah then lepas dia mengajar, hantar aku kat stesen LRT Taman Melati. bukan main abang aku suruh tunggu pukul 3. Tup Tap, ak  terima satu sms, dia kat maybe pukul 5 or 6 baru dia sampaik. uish...berasap den..sambil tunggu dia kat pudu tu,aku jelajah lah bangunan pudu, tiba2 jumpa satu kedai  buku, KEDAI BUKU 1 MALAYSIA...wah!!!!!!HEAVEN gila rasa, kau memang pantang tengok buku, naik meroyan aku... then jumpa pulak buku yang murah2, tp ak tak beli lah kan... pokai dah. Memang buku kat situ murah2, sapa2 nak cari buku kat situ ak sarankan lagipun banyak buku kat situ.... macam2 jenis ada... terubat marah aku kat abang aku tu...
Then lepas jeljah tu, ak decide nak cari food court. nak amkan bekal yang aku bawak, NASI GORENG BERIYANI PATAYYA. HUHUHU, guna perencah maggi je pun, then bungkus dengan telur.sambil jalan cari food court tiba2 muncul senior ipg, dia nak teman ak cari foodcourt, maka berjalanlah kami  berdua. dah jumpa food court kami borak2 lah... ada jugak teman ak kali ni... huhuhu..
dalam kul 5 lebih kami pun jalan, ak nak tunggu abang ak then dia nak terus balik rumah, nak kemas2 banrang then balik kampung dengan kawan dia pakai kereta.
Abang aku dah sampai then kitaotrang pun geraklah... dengan yakinnya ak bawa abang ak ke laluan aliran sri petaling... nasib abik sempat perasan ak salah tren then kita oarng sempat keluar balik. hehehehe, aku malu, abang ak  lagilah malu...kitaorang pun g tunggu tern nak ke masjid jamek dekat tempat yang sepatutnya. dah amsuk tu pulak ad tmpat kosong, ak g duduk sebelah kanan dia sebelah kiri. boleh pulaka da pak cik tu ingat kami ni couple. ak pun cakap la kami ni adik beradik...nak tau kenapa, bila kami masuk tren and duduk tempat asing2 dia pun sengih2...hah...ak dah agak dah, mesti ad misunderstanding ni...
bila kami keluar ak pun cajaplah kat dia....hahahah, dia pun gelak...
then tunggu kakak kami ambik kat taman melati.nasib baik kami sampai time dia balik sekolah. tp kena bebel jugak coz dia kena tunggu kami. kami beli wing ayam nak ngap2 dalam keta...^_^
paginya kul 3 pagi kami pun bertolak pulang ke kampung. x sabar nak jumpa angin and pokok2 kat kampung...tp kami sampai lewat sikit coz jalan memanglah jem and ada xcident tepi jalan. Yang mebuatkan ak cuak bila yang xcident tu kereta polis. macam mana boleh terxcident tuu....
yeah....alhamdulillah, kul 3 petang kami sampai kat rumah....



bersambung...

snap raya yang elpas2, masa ak form berapa ntah...
dr kiri gmabr ats: ak, kak no 2 (dah kawin dah skrang, abang ak, kak no 1(dah kawin dah skrang), kak no 3 (ambik master kat uia, insyaallah tengah2 tahun depan abis)
dr kiri gmbar bawah: adik (blajar kat uia kuatan; pharmacy) , arwah abah, adik bongsu lelaki (form 4 skrang), ummi( tapi muka tak nampak), adik bongsu pompuan (br lepas STAM)

Ni semua family aku...sayang mereka lebih berbanding aku sayang diri aku... <3 p="p">

Friday, October 12, 2012

BINGUNG

BISMILLAH HIRRAHMAN NIRRAHIM...
SELAWAT KE ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD SAW

bingung, keliru dan penat...
ingat jadi manusia ni senang? fikir nak enjoy je? NOPE!!
Manusialah yg paling banyak di uji oleh Allah, kadang2 ujian itu berat dan tak tertanggung, kadang2 kita tak tau pun itu merupakan ujian buat kita for example kesengan. Ramai orang fikir kalau ujian itu mesti yg susah...NOPE!!! YOU ALL SILAP, dalam exam pun ad soalan yang mudah, samalah jugak Ujian yg Allah bagi kat kita. ada jugak ujian yg senang lantas kita x sedar bena tu ujian. TAKE NOTED tau ap yg berlaku dalam hidup kita sehari2.

ak pula diuji tentan hidup ini yg banyak membuat ak melakuka  dosa. Yup, dosa iu wujud bila kita yg menciptanya. Kalau tak pandai control hati, tanagn, mata, telinga dan mulut maka buruk padahnya. Macam2 dosa tercipta..
1) tengak perkara yg melalaikan
2) mengumpat
3) dengar benda2 langho banayak sangat
5)makan mknn syubhah (nak kata mknan haram tak maulah coz smua dah tahu ap itu mknan haram, tp kalau yg syubhah ni kt main sapu je coz kita kata tak pasti diragui or not.
6) anggota buat perkara yg melalaikan (solat lewat-sy la tu)
BANYAK LAGI YG LAIN....
MUHASABAH LA DIRI SENANG...

ku bingung kerana fikir lebih baik ak jadi lumpur/ tanah senang, tak pyh fikir anggota buat baik ke jahat....
tp haruslah kena bersyukur, kalau tak lahir kita kat dunia maka x wujudlah kt kat dunia...



Sunday, September 30, 2012

wish me luck!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....
SELAWAT & SALAM BUAT RASUL JUNJUNGAN, NABI MUHAMMAD SAW SERTA BUAT SAHABAT BAGINDA....
Alhamdulillah, berkesempatan juga kali ini nak menconteng arang ke muka blog ni. Bukan apa, dah lama ianya dibiarkan sepi tanpa diisi.

alhamdulillah, selesai juga rancangan minggu ini, menuntut ilmu menjadi Dai'e yg berjaya. InsyaAllah ak akan berusaha menjadi hamba Allah yg menegakkan syiar Islam kat muka bumi Allah ni, tp kalau ada yg tak dapat menerima teguran ikhlas aku, ak redho kerana perjuangan di sisi Allah itu banyak dugaan dan cabarannya.

nak tegur, x nak tegur...
which one ak kena pilih bila ad kemungkaran depan mata?

once upon a time, ak banyak pilih cegah kemungkaran pakai hati je, but, after kena  polish and ambil iktibar dr kisah adik2, ak rasa ak perlu berubah... why not ak tegur je terang2...mungkin ad yang x dpt terima top itulah yg terbaik sekarang kerana masuisa sekarang bukan boleh nak nasihat lembut2 bnyk kali, diaorang dahjadi lali dah.....

so, mohon doa sahabat2 supaya ak menjadi seorang Dai'e yang diredhoi Allah...
^_^ 

Monday, September 24, 2012

Today's Story Line....

sesi make-up story-teller (^_^)

Assalamualaikum..
ALHAMDULILLAH, selesai juga story telling workshop kami tadi...syukur sangat2.Walaupun saya tak ingat skrip saya, pengalaman melakukukan story telling kat students yang advanced ni memang amat mencabar dan memberi banyak pengalaman pada saya. Saya bersyukur kerana kerana pengalaman yang saya kumpul ni boleh saya bawa ke sekolah nanti(kalaulah saya dpt high marks and dapat posting kat sekolah)
memang this project SUPERB lah!!!

next, kitaorang punya projeck sni...walaupun tk berapa berseni tp enjoy je lah...but, seni tu tetap dlam hati ^_^


ENJOY THE PICTURES

Model kami yg tak lawa tu, dibuat dari botol dan pewarna kuku

karya diri,(bangga) walaupun tak lawa

my friend punya hasil

karya hati...kerakusan manusia membawa bencana

\dpn banner spetrum 


penguin coomeeelll!


thats all for today...^_^

Monday, September 10, 2012

HATI2 dengan hati

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Hidup ni tak lepas dr menyusahkan orang..
dr sudut hatiku,
ak minta maaf sngt dngn ap yg berlaku...
silap ak dan memang silap ak...

Tuesday, August 28, 2012

REBUT GANJARAN PUASA 6

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUM 'ALA KULLUKUM
SHOLAWATAN 'ALA NABIYYINA MUHAMMAD SAW, NOT TO FORGET, SHOHABAT OF OUR MESSENGER AND HIS FAMILY....

Dah habis ramadhan tiba pula bulan syawal yang sememangnya dinantikan semua muslimin skrang ni especially in our country. why ramai sangat x sabar2 bila tiba syawal ni?
1) budak2 nak raya n kumpul duit raya banyak2
2)remaja2 suka la dapat beraya rumah member n jalan puas2
3)org dewasa pulak berhabis duit tukar itu dan ini kat rumah
konklusinya -hilang sudah erti ramadhan sebenar n berlakulah pembaziran yg melampau batasan...ish3

INGAT TAU!
RAMADHAN adalah madrasah untuk kita mendidik diri untuk lebih memantapka diri menjadi muslim yg terbaik, perfect!
dan SYAWAL pula sebagai tmpat penyambungan pemantapan diri kita sebagai hamba Allah. realize it or not, you deal with it within yourself.
SYAWAL , BULAN YG PENUH BARAKAH JUGA KALAU NAK DIHITUNG. WHY?
coz bila kita puasa 6 hari drpd bulan syawal, kita diibaratkan bagai berpuasa 1 tahun...
banyak kelebihan puasa 6 hari pd bulan syawal ni. nak bukti?

NAH!AMBIKLAH BUKTI NI....

Abu Ayyub al-Ansari r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda: "Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun." (Riwayat Muslim)


AD JUGA DIPERIHALKAN GANJARAN PUASA 6 HARI BULAN SYAWAL NI, 

Diriwayatkan dalam suatu kisah apabila Rasulullah SAW bersama para Sahabat r.a sedang berada di dalam masjid, ketika sedang Rasulullah SAW mengajarkan ilmu agama kepada para Sahabat, tiba datang seorang perempuan yang amat cantik jelita berjumpa Rasulullah SAW. Kecantikkan perempuan tersebut menyebabkan semua sahabat berpaling ke arahnya. Kemudian, perempuan tersebut menyatakan hasrat agar Rasulullah SAW mengahwinkan dia dengan salah seorang daripada sahabat-sahabat Baginda SAW, tetapi dengan 3 syarat.

Syarat pertama ialah bakal suaminya itu tiap-tiap malam mesti mengkhatamkan bacaan al-Quran 30 juzu'. Syarat kedua pula, setiap hari suaminya itu hendaklah sentiasa mendirikan ibadat sepanjang malam, dan syarat ketiga ialah suaminya hendaklah berpuasa setiap hari sepanjang tahun. Maka dengan syarat ini, sahabat-sahabat Nabi SAW yang memiliki hasrat untuk berkahwin dengan perempuan tersebut hilang rasa keinginan itu. Nabi SAW pun menawarkan kepada para sahabat siapa yang sanggup berkahwin dengan perempuan ini. Akhirnya sahabat yang berada jauh ke belakang sanggup berkahwin dengan perempuan tersebut dengan menunaikan ketiga-tiga syarat tersebut.

Setelah sahabat tersebut berkahwin dengan perempuan yang cantik jelita itu berbulan-bulan lamanya, akhirnya perempuan itu melihat suaminya itu, semakin hari semakin kurang membaca al-Quran, kurang beribadat pada waktu malam, kurang berpuasa. Lalu dia pun pergi berjumpa Rasulullah SAW menceritakan hal suaminya yang telah mengingkari janjinya. Lalu Rasulullah SAW memanggil sahabat tersebut dan bertanyakan kenapa dia tidak menunaikan janjinya ketika mula-mula ingin mengahwini isterinya itu.

Lalu, sahabat tersebut menyatakan Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah menyatakan bahawa pahala membaca Surah Qul Huwallahu Ahad satu kali menyamai pahala membaca 10 juzu' daripada al-Quran? Jadi aku membacanya sebanyak 3 kali. Rasulullah SAW menjawab: Ya.

Kemudian, Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah menyebut bahawa dengan membaca Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar, maka pahalanya menyamai ibadat sepanjang malam? Rasulullah menjawab: Ya.

Ya Rasulullah: Bukankah engkau pernah bersabda bahawa Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) 6 hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama 1 tahun? Rasulullah menjawab: Ya. Dengan ketiga-tiga jawapan sahabat tersebut, Rasulullah SAW dan isterinya meraikannya dengan senyuman kesyukuran.


KAN UDAH AKU BILANG...MASIH AD WAKTU LAGI UNTUK ITU, AYUHLAH KITA SAMA2 PUASA 6 HARI DI BULAN SYAWAL YE ^_^

SEBAGAI GANJARAN, NI NIAT PUASA 6 :



SELAMAT BERAMAL N FIGHTING MENJADI HAMBA ALLAH YG DIBERKATI ^_^

Saturday, August 4, 2012

GELANDANGAN DI BUMI GERSANG

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Kanak-kanak gelandangan (Gambar Hiasan)
PICTURE SPEAK LOUDER THAN WORD...
Tengok gambar pun kita dah tau betapa susahnya kehidpan si gelandangan di muka bumi Allah ini. Apa gelandangan ni? Ada sesetengah pihak masih lagi tidak mengetahui wujudnya istilah ini buat insan-insan yg terpinggir dr mengecap kemewahan. Gelandangan merupakan golongan yang tidak mempunyai tempat tinggal dan pekerjaan. Oleh itu, hidup mereka hanya bergantung pada ihsan orang ramai untuk mengisi perut mereka dan ihsan bangku-bangku stesen bas, kaki lima, bangunan terbiar untuk mereka melepaskn lelah sebentar. 

Maybe kita akn kata:
"Anggota cukup, nampak boleh usaha, kenapa x kerja saja?"


Yes, memang mudah dan senang untuk berkarta-kata. Saya akui kata-kata ini juga yg terluah bila sy nampak golongan sebegini... tetapi sy juga terfikir, maybe mereka tak ada pelajaran so orang tak nak ambil mereka sebagai pekerja. SO PITY.....
Sedarlah hakikat bahawa sebagai insan prihatin, wajib bg kita membantu mereka membina hidup mereka supaya mereka boleh berdikari..

Hakikat sebenar si gelandangan yang sebenarnya adalah kita semua yg wujud kat muka bumi ini...
KERANA APA?
Kerana kita merupakan gelangan/ hamba Allah yang menghuni dunia ini tanpa rasa syukur, tanpa rasa berterima kasih.. 
Setiap derap langkah kita penuh menyombong dengan apa yg kita miliki walhal semua itu jua adalah milik aLLAH.LUCU sy rasa apbila manusia menyombong dengan kemewahan dunia padahal di akhirat kelak, merekalah yang paling hina dan kasihan...
Sebagai Gelandanagan (hamba allah) di bumi ini, wajib bg kita melaksanakan segala perintah Allah dan meninggalkan larangannya sebagai simbolik rasa syukur kita pada Allah... memang susah tp sedarlah bahawa hinanya kita di akhirat sekiranya kita tidak sedar bahawa kita hanyalah si pacal yg hina yg berusaha berbakti kepada pemilik kita....

HENCE, INGATLAH...KITA SEMUA ADALAH GELANDANGAN DI DUNIA BUT INSYAALLAH DI AKHIRAT KITA ADALAH PENGHUNI SYURGA FIRDAUSI...INSYAALLAH...
semoga terus mujahadh dalam islam...

sesungguhnya ak bersujud padaMu Ya ALLAH 

Monday, July 30, 2012

Ak hanya insan Biasa

bismillahirrahmanirrahim....

sememangnya ak hanya insan biasa,
segala kata tanyaku kamu biar sepi,
ku menuntut jawapan bkn krn apa,
tp kerana ianya penting buatku...

sememangnya ak hanya insan biasa,
tiada istimewa untuk kau agungkan,
ku kadang2 kecewa dengan rasa,
mengapa mesti tingkahku begini?

sememangnya ak hanya insan biasa,
sepi menongkah arus,
suram membuai rasa,
tapi ak harus bangkit,
kerana bukan mudah untuk menjadi mujahidah...

selama ini ku biar jaga,
sekarang ini juga begitu,
dan semestinya selama-lamanya ku sentiasa berwaspada,
kerana ak hanya halal bg yg halal bgku,
dan haram ak pd yg haram bgku..

ak hanya insan biasa,
walau tak berbalas ak redha...
tak apa...
akan ku cr jawapan persoalanku sendirian...
terima kasih untuk segalanya....
:(

Ak hanya ingin BEBAS


Bismillahirrahmanirrahim....

"aku ingin BEBAS"
ayat power dr individu yg kononnya ingin bebas dr belenggu masalah...yup, memang patut kn nak membebaskan diri dr masalah...
TAPI ....perlu diingatkan how kita treat diri kita untuk BEBAS dari masalah tersebut...
ADA YANG NGOMONG sama aku sih...jalanya mudah...
buka aja kitabullah... AL-QURAN  la der, then buka surah AR-RAHMAN...baca surah tu sampai habis...and korang akan rasa bebas, coz korang akan rasa: apa lg yg ak nak?coz Allah dah bg mcm2 nikmat untuk ak, masalah ini ibarat secubit garam yg kita rasa jer.
so, it is not a big deal kan...
hu3, sombong pulak gaya ak cakap kan? mcm pernah alami jer...
yeah, of course la....sapa yg tak pernah ad masalah dlm hidup? cer citer sikit....
but, the way kita layan masalh2 tersebut lah yg menjadikan diri kita pd hari ini...
TAK PERCAYA?
cuba lihat sahabat2 kat luar sana yg nak BEBAS sangat dari amsalh ap yg diaorg buat?
1st, bergaullah dengan rakan2 yg suka lepak kononnya boleh release tension...(iyalah tu....tipu je smua tu...)
2nd, mulalah keluar pagi balik malam, then banayk la habiskan masa buat benda2 yg tak berfaedah....
3rd, akhirnya...............jawap sendiri (guest and find out yourself)
"ak ingin BEBAS"
sebenarnya, ap yg kita nak tak semestinya yang terbaik buat kita...kebebasan dalam erti kata sebenar itu jauh maknanya dari persepsi kita...
BAYANGKAN.....
kita bersendirian di padang yg luas tanpa penghujung, tiba2 ada seekor harimau datang.level perasaan takut kita tahap apa? dan bayangkan kalau kita berada di padang yang luas bersama kelompok2 kwn kita, apa tahap perasaan takut kita? mesti berkurang yang amat sangat kan? begitu jugalah bila kita nak bebas, mesti kita nak ruang kita sendiri kan? then ap2 masalah kita share dngn diri sendiri, mesti boring, tp bila kita punya kawan...masalh kita pun hilang and  kita pun rasa bebas yg amat sangt.....
akhir kalam, bebas kan dirimu dari belenggu kemaksiatan...(^_^)
...happy ramadhan ever after...

flying without wings....

Friday, July 27, 2012

down to the moemory lane....

bismillahirrahmanirrahim...

org kata kalu rindu seseorg tu mesti ad simbol yg blh membuatkan kita teringatkan kat seseorang itu kan?
and sebenarnya ak rindu.......
                                          .
                                          .
                                          :
                                          :
                                  yup, i miss my late father...
                                    since this is our 2nd year of ramadhan without him
                                        i'm feel something missing in my life....
                                                    LOVE HIM ALWAYS ....

and it's happen when i'm sitting alone, buka puasa with kurma and at that moment, i keep loking to the kurma box...and then suddenly, he came to my mind and of course i miss him so much...


kurma (gambar hiasan)
                                              

Monday, July 23, 2012

'Aku Ingin Bebas'

Bismillahirrahmanirrahim....

"aku ingin BEBAS"
ayat power dr individu yg kononnya ingin bebas dr belenggu masalah...yup, memang patut kn nak membebaskan diri dr masalah...
TAPI ....perlu diingatkan how kita treat diri kita untuk BEBAS dari masalah tersebut...
ADA YANG NGOMONG sama aku sih...jalanya mudah...
buka aja kitabullah... AL-QURAN  la der, then buka surah AR-RAHMAN...baca surah tu sampai habis...and korang akan rasa bebas, coz korang akan rasa: apa lg yg ak nak?coz Allah dah bg mcm2 nikmat untuk ak, masalah ini ibarat secubit garam yg kita rasa jer.
so, it is not a big deal kan...
hu3, sombong pulak gaya ak cakap kan? mcm pernah alami jer...
yeah, of course la....sapa yg tak pernah ad masalah dlm hidup? cer citer sikit....
but, the way kita layan masalh2 tersebut lah yg menjadikan diri kita pd hari ini...
TAK PERCAYA?
cuba lihat sahabat2 kat luar sana yg nak BEBAS sangat dari amsalh ap yg diaorg buat?
1st, bergaullah dengan rakan2 yg suka lepak kononnya boleh release tension...(iyalah tu....tipu je smua tu...)
2nd, mulalah keluar pagi balik malam, then banayk la habiskan masa buat benda2 yg tak berfaedah....
3rd, akhirnya...............jawap sendiri (guest and find out yourself)
"ak ingin BEBAS"
sebenarnya, ap yg kita nak tak semestinya yang terbaik buat kita...kebebasan dalam erti kata sebenar itu jauh maknanya dari persepsi kita...
BAYANGKAN.....
kita bersendirian di padang yg luas tanpa penghujung, tiba2 ada seekor harimau datang.level perasaan takut kita tahap apa? dan bayangkan kalau kita berada di padang yang luas bersama kelompok2 kwn kita, apa tahap perasaan takut kita? mesti berkurang yang amat sangat kan? begitu jugalah bila kita nak bebas, mesti kita nak ruang kita sendiri kan? then ap2 masalah kita share dngn diri sendiri, mesti boring, tp bila kita punya kawan...masalh kita pun hilang and  kita pun rasa bebas yg amat sangt.....
akhir kalam, bebas kan dirimu dari belenggu kemaksiatan...(^_^)


Wednesday, July 18, 2012

Ramadhan Al-Kareem yang Dirindui

Bismilahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum buat shbt semua...

Ramadhan yg berlalu kembali menjengah.
Apa perasaan kalian agaknya?
For sure Ramadhan adalah bulan yg amat ditunggu-tunggu oleh muslim sekalian kan.
Maybe half of us x sabar-sabar nak sambut raya bila Ramadhan menjengah.
Actually, konsep kita berpuasa semakin terpesong dr tujuan asal bulan Ramadhan itu di wahyukan.
Ramadhan, kita berkejar2 mencari mardhatillah (keredhaan Allah) , pada bulan ini kita berhempas pulas berbuat kebajikan dan kebaikan dengan harapan Ramadhan kali ini dapat mengubah diri kita menjadi mukmin yang sejati.
Ramadhan harapnya dapat mendidik kita semua menahan hawa nafsu dari melakukan perkara2 yang mungkar.
saranan: berbuat kebaikanlah pada ramadhan klai ini seakan-akan ini adalah Ramadhan yang terakhir yg kita alami...
salam sayang dan salam  ramadhan al kareem kpd semua...

(^_^)

Friday, June 29, 2012

Dunia itu Syurgaku


Bismillahirrahmanirrahim....

"Maybe ad yang tertanya2 apa itu dunia ak yang ak anggap syurga bagiku....
Bagi ak, seni itu syurga, keindahan yang tercipta menggambarkan kegembiraan yang terlampau...
Yup, ak gembira bila berada dlm dunia seni terutama sekali seni visual. Senbi dapat memberi kegembiraan yang teramat pada ak. 
bila berseni ketensionan pun hilang...so, seni banyk mempengaruhi corak hidupku..."

Al-kisahnya bila nak jadi cikgu ni, macam2 kita kena tahu. first thing first, we must have knowledge in all things. tak kiralah dalm sukan ke, seni ke, politik ke an so on. Kenapa penting sangat benda tu semua?
ALASAN/SEBAB/REASONS:
1)daripada kitalah anak2 kecil mendapat ilmu. ini kerana, ilmu yg kita ad adalah untuk mendidik mereka dan kita sendiri menjadi insan yang berguna. jika cetek ilmu kita, maka sukarlah untuk kita mengaitkan hidup ini dengan ilmu2 yang kita ada. Faham x? Let say kita ni ajar math, kita tak semestinya ajar no aje, tp kt mestilah memotivasikan mereka dengan tokoh2 yang banyak menyumbang dlm bidang Math itu, barulah mereka ada minat untuk belajar and menjadi orang yang berjaya...maybe contoh sy tak berapa kukuh (^_^)
Macam nilah, most probably anak didik kita akan tanya pelbagai soklan luar alam...so, kita kenalah ad banayk ilmu untuk menerangkan jawapan yang boleh diterima dek akal mereka itu....FAHAM kan?

2)bila bnyk ilmu, kita lah jadi tempat sumber rujukan orang ramai. let say kita ni ditempatkan kat kampung2 ke or mana2 tempatlah, mesti orang sekeliling kita akan pandang tinggi pd kita coz kita pegang title cikgu... jadi bila orang nampak kita ni bnyk ilmu, lagilah orang respect kat kita...TAK gitu?

3) Bila banyak ilmu, maka banyaklah kita punya rancangan2 yang kreatif lg inovatif tu untuk didik manak2 murid kita. ini supaya mereka dapat belajar dengan seronak as well as faham ap yang mereka belajar.


Hence, to conclude, although ak ni future teacher yg ajar salah satu bahasa kat malaysia ni, ak juga mesti tahu hal2 lain seperti kerja2 seni....
i love them...
kat bwh adalah hasil kerja seni yg ak buat tuk task yang lecture bagi tuk subject seni dalam pendidikan...
(^_^), Wasssalam....








ni teknik menggambar jenis mozaik, tp tak tau la betul ke tak 

yang ni kolaj

yang ni pula, lukisan

Friday, June 22, 2012

Aku ni Members of inDividu PElik ke?

Bismillahirrahmanirrahim....


Yup....I'm pelik sikit sbnrnya....
Suka buat hal sendiri dan sukar dimengertikan, but kalau ad orang boleh jelaskan how i am memang org tu betul2 telitilah n memahami...
Kadang2 orang pun tak senang dengan sikap ak yang ambil lewa tentang sesuatu perkara.YES, memang sikap tu teruk but what can i do? it's me...hahahhaha
ans sometimes maybe orang menyampah dengan ak walaupun kawan sendiri tp korang tau tak...
Ak tak kisah pun siapa korang dan ap sikap korang kerana ak tau setiap individu itu menarik dengan sikap yg tersendiri. walaupun pada pandangan sesetengah orang perangai korang n ak itu menjengkelkan, ak tetap suka sebab KAU SEMUA dengan AKU-aku sekali adalh insan yg intimewa... selagi ap yg dilakukan tak melanggar syarak' i can go on with all that.
hopefully, korang pun scubalah positifkan diri dengan sikap2 dan sifat2 yg ada pd setiap individu...percayalah, korang takkan jumpa sikap mcm tu kat org lain...
so, hargailah diri sendiri dan orang lain.


perihal diri ak pula, ak tak kisah ap org nak kata pasal ak coz ak tak menyusahkan korang pun dengan sikap ak kan? huhuhu
tp walaupun ak ni nmpak smbil lewa, ak buat ap yg patut ak buat...but ak buat d'sebalik tabirlah, kadang2 korang perasan akn kewujudanku n kadang2 korang akan rasa ak tak buat kerja coz ak x buat depan korang2...hehhehehe


ak rasa stakat tu lah...nak layan Usrah dulu...Chaw!
Korang plak boleh lyn gmbar kat bwh...ntah knp ak rasa gmbr tu lucu n mampu mengimbau memori ketika rehlah bersama teman2 seperjuangan...(^_^)




gmbar hiasan...siap2 yg terlibat jgn marah tau...hehehhe

Thursday, June 21, 2012

SemeSter Baru, Bermulalah Hari BaRu

Bismillahirrahmanirrahim......
Alhamdulillah....

Setelah berminggu-minggu Kembara ditinggalkan tanpa pesan, akhirnya dapat juga ak melepaskn rindu pd Kembara....(^_^)

Semester baru untk tahun ni br bermula...bnyk pulak perubahan yg berlaku pd timetable hidupku. antaranya, selama ini kelas yg bermula pukul 8 dan berakhir pukul 1.30 nampaknya nak lihat ak sengsara kot...sem kali ini kebanyakan kelas habis pkul 4.30 and you know what....it make me suffer....first time kelas isnin lalu betul2 menguji ak. penat sangat hr tu coz class finish jam 4.30...uhh....really tough. however...tahun ak mesti lagi kuat...moga ak success menjadi individu yg berjaya.

first thing first,my time management mestilah kena betul...right?
jd...support me always....(^_^)


cooooollllllllllll always (^_^)




Thursday, May 3, 2012


Ayah..aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saat ku meniti kejayaan ini
Ayah..aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
tak daya ku membalas jasa dan budimu
Tanpa kamu hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
tak dapat ku membalas jasamu di dunia ini
Di pagi raya
ku pohonkan kemaafan, keinsafan
ku doakan agar rohmu
dicucuri rahmat Ilahi
oh ayah...
[ Ayah Aku Rindu Padamu lyrics found on http://lyrics.my ]
Tanpa kamu hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
namun aku
tetap redha apa yang mendatang
Di pagi raya ku pohonkan kemaafan, keinsafan
ku doakan agar rohmu
dicucuri rahmat Ilahi
oh ayah...
Ayah..aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saat ku meniti kejayaan ini
Ayah..aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
di hari raya ini
ku merinduimu...

Today

wah...rasa janggal pulak bila jari ni dok ketuk ketak kat keyboard bila lihat kat skrin berlaku perubahan pada page post ni....

but mungkin ini perubahan yg berlaku mengikut peredaran zaman yg juga turut beralih? who know right...

 back to the topic la kan....
sometimes it was difficult when we have been in some place but we felt that the place not meant for us@not suitable for us...
it was what i feel right now...
actually, saya tak mintak untuk berada di sini,mengikuti opsyen ini tp apakn daya, kita hanya mampu mengatur hidup kita tetapi Allah yg menetapkan aturan yg terbaik...
ADA HIKMAH DISEBALIK SEMUA ITU....

siang tadi waktu tutorial...
mentor bg tau my big problem from my starting point till now.
GRAMMAR...
saya pun tak tau mana la sy campak grammar masa sekolah rendah n sekolah menengah dulu2...kalau sy keep grammar2, maybe ada harapanlah saya ni expert bab grammar
however....
benda alah tu masih lagi menghantui..
WHAT SHOULD I DO????

keep asking myself will not answer the questions...
give suggestion plez....
i'm bad in grammar n i want to change it....

Friday, April 13, 2012

Badan Cergas Otak Cerdas (^_^)

>Assalamualikum cik adik yg manis and tak lupa cik abang yg   encem....
>Selawat dan salam buat Rasul junjungan nabi Muhammad SAW yg sentiasa terikat kat hati we all semua....right?


Alhamdulillah...dapat juga sy melaksanakan matlamat yg tertunda sejak sekian lama...
melepaskan rindu untuk berjogging dan jalan2 kat tasik permaisuri (coz itu aje tmpt yg dekat). Kali ni sy ditemani 2 ahli geng surau(semestinya muslimat)tuk meng'fit'kan body and sambil2 tu bolehlah mengamcingkan kami lagi...


Sy teringat pulak kisah misconception segelintir geng surau (kira geng alim2 la) yg kurang nak melibatkan diri dlm aktiviti beriadah ataupun aktiviti2 yg melibatkan keluar peluh ni. mot probably takut jatuh maruah and martabat perempuan melayu terakhir la ni kan...heheheh
(sorry, i pun geng surau gak, tp brutal sikit)
maaf sangat teman2...
bukan apa, sebagai pewaris sunnah Rasulullah, bukankah menjadi tanggungjawab kita mengamalkan dan menyebarkan sunnah2 tersebut... one of the Sunnah is beriadah or menjaga tubuh badan agar sihat...
hence, caranya bersenam la kan...
bak kata hukama',  


"Al'aqlus salim fil jismis salim"
maksunya: akal yg cerdas terletak pada badan yg sihat

mcm mana kita nak merancang strategi and mengetahui kelicikan mush kalau otak kita tak dapat nak berfikir secara kritis?


so, saranan buat sahabat2, bersukanlah ye...ianya bukan sahaja pening ntuk tubuh badan kita tp penting juga untuk kelancaran hidup kitta sehari2...
iya dop????


lets end this session with salam...
Assalamualikum...(^_^), see u

Sunday, March 18, 2012

May I Be Different?

BISMILLAH..
ASSALAMUALAIKUM n hOLLA SANGYORITAS...(^_^)
SELAWAT N  SALAM BUAT JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD SAW....

After keep thinking what kind of person i should be, i decided to become happier n merrier person in the world...

WHY?

because someone detected me as a lonely person....
I'm not okey....(^_^)

I'm alone coz I'm afraid i will one of group members of  "club mengumpat@memburukkan@menambah dosa free secara berjemaah"
I don't want okeh!!!

Besides that, i don't want make people feel burden because of me...
you know why?
cause i'm kind of person who take advantage of other people...
(if i'm giving the opportunity to do so la...)
I'm also don't want people USES me freely .
I hav my own life right?

You know?  
I'm a person who do things unexpectedly...
what i'm say is different from what i do..
so, for example:
if i promise to my friends to hang out together at 5 o'clock today...
unpredictable, i will decide not to go coz i'm lazy to prepare my self to go out..
so, if i'm alone, i will not hurt somebody else...
i also don't like waste other people time as well as don't like people waste my time...
so, if i'm alone, i  no need to care about other...

HOWEVER........

happinest in needed n indeed in life...so,
I'M realize that i live in the world full with human....not robot or just an animals...
So, i need to change...
to have friends (I mean close frenz)...to have people around me and to have somebody who can i believe on to keep my secret...(^_^)

i want person who can keep a secret and not sell my story to the other people....
i want frenz who will help me, not stack me on the back...
i want you who have while i'm standing or when i'm crawling...

can I?




Friday, March 2, 2012

kalau ikut rasa

bismillah...
assalamualaikum...
selawat dan salam buat rasul junjungan....

today is a worse day i think...
this is because i'm feel useless,
there is nothing i can do,
coz i'm not good enough in my proficiency....

day after day, it become worse...
where should i start again and again?
i thought it will  be last,
however, it still make me suffered...
people keep condemn...

i hate myself when i make any trouble...
lucky she came and hold me for a while...
where my mind and my head unite together and against me..
i live my self with others...

should i just stop from keep wondering?
that what she told me to do..
stop thinking about something which is nothing..

maybe just me

Thursday, March 1, 2012

AYAH, KU MERINDUIMU DI SETIAP HELAAN NAFASKU...




Ayah..aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saat ku meniti kejayaan ini
Ayah..aku menyanjungi 
jasamu yang terlalu agung buatku
tak daya ku membalas jasa dan budimu
Tanpa kamu hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
tak dapat ku membalas jasamu di dunia ini
Di pagi raya
ku pohonkan kemaafan, keinsafan
ku doakan agar rohmu
dicucuri rahmat Ilahi
oh ayah... 
Tanpa kamu hilanglah haluan hidupku
terasa siksanya di jiwa ini
namun aku
tetap redha apa yang mendatang
Di pagi raya ku pohonkan kemaafan, keinsafan
ku doakan agar rohmu
dicucuri rahmat Ilahi
oh ayah...
Ayah..aku rasa sunyi
sejak kehilanganmu di dunia ini
di saat ku meniti kejayaan ini
Ayah..aku menyanjungi
jasamu yang terlalu agung buatku
di hari raya ini
ku merinduimu...