BISMILLAH-"sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah untuk kami. Dialah Pelindung kami, dan hanya kpd Allah org2 yg beriman harus bertawakkal"
~At-Taubah:51~

Sunday, October 20, 2013

Just let it go~~~can't you?

Bismillahirrahmanrrahim...

alhamdulillah, Allah permudahkan.bukan niat nak melarikan diri atau mnegelakkan diri. seboleh-bolehnya x nak timbul perasaan marah atau benci dalam diri dia buat aku. the problem is aku x leh nak buka cerita lama and bagi tahu perkara sebenar. benda dah berlaku kan... kan jadi benda lain x pasala2 aku kena smackdown balik.

i saw her hatred on me. memang dia x padamkan kot kisah hari tu. nak je aku cakap ak takde masa nak canang2 cerita pasal dia. tapi x terluah pulak... i hated this feeling. nak kata aku baik memang x de insan yang sempurna dan baik selain Nabi Muhammad.

plez stop your hatred on me. no more put the blame on me. you supposed to look on yourself 1st before you want to blame me.

Saturday, September 21, 2013

Iman Menaik dan Menurun

Bismillahirrahmanirrahim...

Bila sebut pasal Iman, kita akan terus teringatkan rukun iman yang 6 tu kan? Untuk pegang rukun yang pertama pun susah macam mana lah kita mampu nak pegang rukun2 yang seterusnya.
Jangan khuatir kawan2, Iman itu ada naik dan turunnya. Bila iman naik jangan kita bongkak dan bangga diri kononya kita adalah ahli abid yang setia, jangan lupa iman  boleh menurun waktu tu juga. Perasaan bangga dan bongkak boleh memakan diri seseorang. Kita tak hebat kawan2...ujian kita setakat mana je kita mampu hadapi. Then bila kita ditimpa ujian, kita jarang2 je contact Allah kan? kita banyak lupa bahawa segala2nya bawah kuasa Allah. Allah menitipkan kuasanya pada individu2 yang DIA kehendaki.

Aku... banyak sangat buat khilaf. Banyak juga buat dosa. Banyak juga buat maksiat. Tapi kadang2 aku lupa, Allah tu MAHA MELIHAT segala apa yang berlaku. Aku lupa ALLAH MAHA MENDENGAR walaupun aku berbisik2... aku lupa semua tu. Bongkak kan?

Pengharapan sepatutnya total kita serahkan pada ALlah, tapi keyakinan kita selama ni tak cukup kan? masih lagi fikir orang lain lagi berkuasa. Kat situ kita boleh tahu bahawa iman/ pegangan/ kepercayaan kita kepada ALLAH masih lagi x TOTAL. masih lagi samar2 dan ragu2...

hence, marilah sama2 kita berdoa semoga Allah sentiasa merahmati kita dan menjadikan kita salah seorang penghuni syurga adn nya... :)

Thursday, September 12, 2013

One of the Worse Day

Bismillahirrahmanirrahim...

adush...sakit betul hari ni...hectic3...
salah satu sebab sharing personal problem dengan kawan2 susah sebab nilah..lain yg kita cerita lain pulak mulut tu bawa. ingatkan bila luahkan problem, kekusutan dan masalh  boleh lega tapi kerna ntah apa2 jadi big problem pulak. my trust to everyone-----> ZERO.
maaf, dah x leh nak percaya sapa2 lagi...hard to trust anyone anymore.
hari ni teruk kena hentam dengan lecture sebab satu mulut. ish...
nak marah benda dah jadi tapi sangat2 sakit diri ni kena tanggung. kerana mulut seseorang tu ak boleh fail praktikum kali ni. nasib baik KJ and Coordinator nak tolong. Everything 'She' blames me. she think i caUSE all the story. hmmm... :( :( :( ;(.

tak terluah apa yang berlaku hari ni. yang pasti salah satu perkara yang TERBURUK berlaku dalam hidup aku. So, I just put my trust to Allah...

Wednesday, September 11, 2013

our Ohsem day ~~~

Bismillahirrahmanirrahim...

Coretan sekadar coretan, hehehe :)

Alhamdulillah, hari ni dengan penuh kekutan yg Allah kurniakan, dapat jugaklah aku laksanakan usrah yg minggu lepasnya x dapat buat. Alhamdulillah, thanks Allah. respon yang my emmber beri pun positif, "lama dah x sembang" katanya, lama dah x jumpa...
Just wanna share, today kitaorang sembang2 pasal syahadah dan tuntutannya... Satu kalimah yang nampak ringan tetapi berat tanggungjawab yang perlu dipikul. Syahadah pada kami adalah satu janji or we can say that ikrar taat setia kami pada pencipta kami. dimana kami perlu melaksnakan amanh yg dipertanggungjawabkan kepada kami, AMAR MAKRUF, NAHI MUNKAR. Selain tu, syahadah jugalah membezakan dan menunjukkan keistimewaan agama ISLAM dengan agama yang lain. Syahadah menjadi kayu ukur samaada kita islam atau tidak. agama lain rasanya x ada magic word macam ni kan. i mean, word ni menunjukkan bila say this word, we are muslims and we are bond with the chain of ISLAM. UNderstood?
best betul kitaorang sembang2 bab ni tadi, boleh bawa jauh pulak tu. ada persoalan pasal banding beza agama dan sebagainya. Can't wait for the next meeting :)

Wassalam.

Tuesday, September 10, 2013

bila IMAN turun

bismillahirrahmanirrahim...

astagfirullhaladzim...
hati ni x leh nak jangka, ialah punca iman naik dan turun...hati (nafsu) juga timbulkan bisikan2 halus supaya kita buat maksiat...tak kiralah, maksiat hati, mata, anggota badan dan sebagainya...
Ya ALLAH..ampunkan dosaku... :(

Monday, September 9, 2013

Sembang2

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, kelas hr ni hectic aje,haha, nak pecah kepala rasa. But macam tu ujian bila praktikum, budak x takut dengan kami pun... :(.
Bila balik surau tadi dok nyembang2 dengan kawan ni. katanya da masalh hati, yup, everyone pun got the same problem kan? makluman, women and human ni mudah terbuai, tapi kalau pandai control, much more better. tapi ingat senang ke nak control hati ni? Ingat, hati bukan kereta control yang ada controller dia yg boleh buat kita control kereta tuhati...just hati, it is inside and hard to be controlled.
just say it from my experience la kan...hahaha
Syaitan suka sangat goda kita dngn mcm2 especially hati. Sebab ramai yg fail jaga hati bila dah digoda..,
ahak!just got some suggestion, bila kita ad terdeik rasa tu kan cepat2 doktrinkan otak cakap "tu syaitan tu yg dok control budak tu,". Bayangkan dia adalah syaitan...hahahaha, kejam kan?
dr pengalaman, bukan senang nak jaga hati ni, tapi kita kena kuat. Kuat ye kawan, jaga hati, jaga iman... :)

p/s: maaflah kawan2 kalau baca tak paham. smua tu ditype sejurus keluar dr otak.so language might be unclear and cannot understand the story well.

Sunday, September 8, 2013

Suffer indeep

Bismillah...

Namaku Rabihah,
Orang panggil aku dengan macam2 nama, ada yang panggil dengan nama Rabihah (full name much more better right), bihahbierobyben and macam2 lagi.
Habis SPM further study kat UIAM kejap, 1 bulan course BEN, after 1 month dpt tawaran  IPG course TESL, disbbkan  dpt elaun and orang kata course TESL dapat fly, ak masuk je maktab. aku masuk je maktab dengan sebab tak nak susahkan umi and abah keluar duit bnyk tuk ak. aku juga x payah bayar PTPTN kan. so untunglah...

But, people tak tahu betapa suffernya untuk ak terus kekal di sini, sepatutnya aku x layak berada di sini, tempat ni tak sesuai tuk aku. memanglah SPM result ok, temuduga masuk IPG pun lepas tapi belajar kat sini x melahirkan aku yg sebenar, aku rasa aku yg sebenar dah terkbur. AK tak ada kriteria cikgu. ak pun x sesuai jadi cikgu barangkali. banyak kurangnya aku tuk jadi pendidik. MAcam mana ak nak didik anak2 kat sekolah kalau BI aku sendiri pun tunggang langgang. sekarang praktikumi'm suffer. exam 1kali pernah  fail and several time near to fail. praktkum lepas pun near to fail and praktikum kali ni pun sama (x bg tau family pun, ak jenis simpan je semua, cool la sangat kan...). yup, thats my problem la kan kalau x berusaha untuk baiki diri. tapi  i need time to change myself. mana ada masa. kat sini, dengan belajrnya, assignmentnya, tutorial task yg seakan2 macm kena buat assignment... huh...astagfirullahaladzim...sorry, terpaksa meluah rasa juga.

alhamdulillah, mujur ada ALLah yang 24 hours yg selalu ada. hanya pada ALllah aku mohon kekuatan supaya ak dapat lepas degree ni je. tinggal 1 tahun je lagi. aku tahan je apa orang kata, aku yang dulu bukanlah yang sekarang. sekarang dah jadi macam orang tak guna je.

ak ni mudah feeling, kena marah dah nak nangis,  emo la juga..bila sapa2 dok sebut perkataan fail aku rasa sangat2. terus je air mata turun. Bukan apa, kalau fail effect family, effect harapan Dorian. ak ok je, tp ak akan berganda2 kecewa kalau aku penyebab  mereka kecewa. satu lagi, aku galas amanah arwah abah, jadi cikgu. abah cukup bangga apabila ak dapat tawaran maktab hari tu. tapi, Allah lebih sayang abah, Allah ambil abah selepas 3 tahun ak kat maktab, tak sempat arwah nak tengok ak grade... :(

"Ya Allah, kau bantulah aku, tabahkan hatiku walau apapun yang berlaku Ya ALLAH."

T.O.M

Bismillah...

Agak lama jugaklah menyepi dari kolum ni. Bukan apa, tuntutan banyak sangat, so kadang2 nak buka blog pun tak sempat.

Just wanna share semalam and semalam ada attended "The Osem Murabbi" untuk Nuqaba' kat IPG. Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan tuk join and u know, it was ohsem. Couple weeks ago rasa macam stress je...amat2 stress, but after join je program ni, masuk ceramah, soul n spirit UP!. alhamdulillah, program2 agama seperti ni sangat2 memberi semangt untuk aku teruskan perjuangan di dunia ni. mendidik dan mentarbiyah murid2 and diri aku yang kerdil ni.



Saturday, July 13, 2013

Ujian sakit


Bismillahirrahmanirrahim...

macam mana nak buat ek? esok dah nak practicum tp demam pulak hr ni...suara pun x keluar...masak la kali ni.
Sebenarnya dapat sakit tu adalah ujian dan dimana kalau kita hadapi ujian tu betul (ingat Allah) dapat pahala. Selain tu sakit2 ni kan Allah nak hapuskan dosa2 kecil, jadi redho jelah..
Tapi sedikit bimbang bila nak pergi practicum ni, nak ajar mcm mana dlm kelas. runsing kot...
nak makan ubat betul2 n insyaallah adalah suara esok... hmmmm...

Thursday, July 11, 2013

Lawatan ke Muzium Islam Negara

Bismillahirrahmanirrahim...

Hari tu kami berkesempatan ke muzium warisan islam negara. best sangat tau...

kawan2 yg sama2 bersama dalam lawatan tersebut, berlatar belakangkan kubah terbalik:)

rasa macam x puas je pergi hari, plan nak pergi skali lagi. Nak buat macam mana,bila pergi lawatan ramai2 kejap je boleh berada dalam satu2 tempat. kalau nak diikutkan, saya tak suka sangat terlibat dengan benda2 sejarah ni, tapi bila melawat muzium ni, saya rasa bangga sangat dengan sejarah peradaban islam. maju dan superb. dulu x minat sejarah, sekarang sangat minat.hu3...lagi satu, sejarah ni boleh buat kita sentiasa ingat apa perkara yang boleh kita ubah, kita ubah, yang x elok tu kita perlu ingat supaya kita x akan ulang balik benda yang sama berlaku... fahama tak ea? he3...

banyak lahi nak share, tapi dah lupa. sejak busy2 ni kan, banyak benda lupa ..

wassALAM..

Friday, July 5, 2013

~Ramadhan Ini~

Bismillahirrahmanirrahim.

Sedang mengemas-ngemas bilik suddenly jumpa note book lama, bila flip2 jumpa satu sajak yg ditulis dulu, rasa nak share la pulak :)

Tajuk nya pasal Ramadhan, luahan dan isi hati sendiri

Ramadhan kali ini,
Betapa ianya aku rindu,
Bulan keinsafan, bulan pengampunan,
Bulan yag penuh hikmah.

Setiap detik kanku perjudikan
Supaya aku bisa menjadi hambaNya
Sang Perindu abadi,
Susur jalan kepayahan rela ku tempuhi,
Bak mengharap pengampunan abadi,
Aku gembira lagi bersyukur ianya kembali,
tapi ku takut dan sedih,
sekiranya kehadirannya kali ini ku persiakan.

InsyaAllah,
Akan ku penuhi neraca timbanganku dengan amal kebaikan,
supaya aku bisa menjadi hamba yang tau menunjukkan rasa syukur.

Akan tetapi,
Harus ku akui hadirnya bulan ini tanpa ayahanda disisi,
Terasa sedikit kosong hari-hari yanga kan ku lalui,
Tetapi aku harus redha pada takdir, k
Ku harus akur pada ketentuan Ilahi,
Pemergiannya dirindui.

Allah,
Yang maha Pengasih lagi MAha Penyayang,



Saturday, June 29, 2013

Semalam Punya Cerita

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah,
happy sangat2 because today i dah habiskan kursus pra L and InsyaAllah wednesday ni I akan dapat lesen L i...happy tau...
alkisahnya, hr ni i nak share pasal semalam punya kisah :)

Semalam adalah hr i rasa sangat2 beruntung, hari paling happy, hari i bersyukur sangat2 pada Allah krn bagi rezeki yg sangat banyak pada i.

Pagi tu ada JR. Q belanja makan, pg sikit tu pulak ada JR. W belanja air tea ice... wuhuhu...happy doouhhH!!!kenyang i sepanjang hr tu..alhamdulillah, tu smua rezeki Allah kan.
Tak kira kita ada kat mn, ap kita buat, Allah tahu siapa sebenar2 hambanya dan Allah akan mengurniakn yg terbaik buat hambanya...


Monday, June 24, 2013

Bila aku merapu dan meraban

bismillahirrahmanirrahim...

Wonderful day ke hari ni? some sort like that la...huhuhu.
asal? coz hari ni i x masuk kuliah...jual air je kejenya... tomorrow pun will be the same thing. jual air and burger sempena minggu pengurusan peLAJAR BARU.
(off topic ni dulu)

Kenapa ek hidup ni rasa  kosong sangat? mMacam2 feel ad, nak nagis, nak jerit, nak marah, nak baling2, nak macam2 lagilah...hmmmm.nape ek?

rasa hati kosong dan mati je bila x banyak buat pengisisan rohani. iman pun macam lemah je...sahabat2 seislam, apa cer?

rasa serabut jugak ni? kenapa ek?
Aku ni seorang pemikir sikit, banyak benda ak suka pikir, then buat sakit kepala je kerja ak...maklumlah, i kan deep thinker sampai serabut kepala otak ni.
 (i think better stop now sebelum ak merapu benda yg ntah ap2)

Saturday, June 22, 2013

ap harus ku lakukan....

bismillahirrahmanirrahim...

ap lg blh dibuat bila duit dah x de,beli top up tp x leh nak top up?bila send fail...mcm mn nak buat..nak call family pun x leh..jap lg nak g daftr kursus pra L.tp dok fikir2 bila nak balik pakai ap?duit total zero dah...hmmm :'(

Friday, June 21, 2013

Lagi2 dpat Result x brp cukup makan :'(

bismillahirrahmanirrahim...

sekali lg bertandang setelah lama x menjenguk.alhamdulillah,result exam sem lepas br je tau td...alhamdulillah lulus dan blh meneruskan pengajian.tp sedikit kecewa bila result jatuh walaupun x bnyk.knp perlu rs mcm tu?yelah...sebelum ni pun dah mmg rendah..bila jd lg rendah...kecewa la jwbnya....kecewa sebab x dpt tunaaikan harapan arwah abah dan hrpan ummi.maklumlah...semua ibu vapa nak tngk anak berjaya dan berbangga denganpencapaian anak mereka..tp, maaflah..anak yg namanya rabihah ni sering mengecewakan kalian.

allah ad bersama jd kuat sedikitlah rasanya..
satu lg hal yg buat sy rsa sukar adalah wang..mana nak cari duit nak hidup ni?segan tau kn mntak dengan adik beradik.mrk pun ad tanggungan yg perlu ditanggung.hr tu br byr duit buku..mmg 100 lebih tu duit buku jelah.. duit hasil jualan  mmg dah habis la buat byr teksi,kad lrt ,beli makanan...hmmmmm..

ya allah...hanya padam
u ak meminta dan mohon pertolongan.
ahbuku yg kena bayar tu nil

Tuesday, April 16, 2013

2 Tahun Pemergian mu...

Bismillah...

Tanggal 13 April 2013

Sudah 2 tahun arwah meninggalkan kami, kadang2 rindu datang menjengah tatkala sunyi  tanpa bicara. Rinduuuuuuuuuuu sangat budi bicaranya, bait nasihatnya, salam cium darinya. Tetapi tiada apa yang boleh menggantinya. kerana dia hanyalah 1,ABAH...
Nanti kami di syurga kelak, agar kita semua tergolong dalam golongan yang soleh solehah..

Monday, March 11, 2013

lama x menjengah...rindu

Bismillah...
Agak lama jugaklah x mengupdate blog ni dek krn kesibukan dunia yg memang akan sentiasa terus sibuk pon kan...
starting from early march kt org byk kn pergi outside (g skolah, ngajor) and replace kelas yg bertimbun2 tu...memang mencabar mental fizikal, assignment nya yg tak dibuat lagi...nak buat mcm mana, kelas smpai lewat petang, balik2 penat, then mestilah tido kan.ha3...

tp hr ni smpat plak nak update post.

nak share, skrang tngh buat felt kraft nak jual...dah pokai dah, nak cr duit ;ebih sikit...hu3


Saturday, February 16, 2013

Dua-dua Salah~~~

Bismillahirrahmanirrahim...

Berangkat kembali ke kampus menimbulkan rasa berat dalam diri...(adush, kejapnya uti... :(   ). Tetapi apakan daya, tuntutan pelajaran lebih membutuhkan diri ini kembali ke kampus jua.

kisah malang ini (boleh dikatakan agak malng la...hu3) terjadi semalam. On the way nak balik kampus, adalah kejadian yg mengspoilkan mood immediately...

rupanya2nya bas yg saya naik mula2 tu bas lain... tula, naik x tengok trip bas dulu...but dah tunjuk tiket kat encik driver, dia dah tanda dah... saya pun apa lagi...naik lah...siap letak bagasi lagi..waaa...sadis betul..
dah la kat sana sorang2, sepupu yg hantar dah, balik...coz lewat dah...x elok anak dara balik lewat...so, suruh la dia balik dulu....

tapi, jadi kes salah bas pulak...nak nages oooo....(dlm hati jelah,kang org tengok malu jer)


BAS OWH BAS... FOBIA DEN... :(

Friday, February 1, 2013

Hidup ada senang , ad Susah ...


















Bismillahirrahmanirrahim...