BISMILLAH-"sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah untuk kami. Dialah Pelindung kami, dan hanya kpd Allah org2 yg beriman harus bertawakkal"
~At-Taubah:51~

Thursday, August 18, 2016

HAPPY BIRTHDAY UNTUK DIRI SENDIRI

Bismillahirrahmannirrahim...
Assalamualaikum teman-teman.

Pelik tak title tu? Ad ke wish birthday sendiri.
Dari smalam kita set kat diri kita kalau none of my family members or friends x wish birthday kita maka kita wish la tuk kita sendiri.
And kita juga set kan diri kita call mak kita tuk say thanks for evrything.
Okey, part 1 kita dah settle...ha...sekarang kita tengah menaip la ni, wish birthday tuk diri sendiri.
Part tu pun kita baru selesai buat, tapi kita ni jenis susah nak meluah sayang...kiat blh kata terima kasih je...nak luahkan madah puitis2 kat mak kita kita malu...kita jenis x pernah meluah saynag..so, harapnya dengan wish terima kasih tuk mak kita tu Allah kira lah ganjarannya ye...

Actually pilu lah juga (sikit je) bila birthday kita tak ad yang wish even family kita sndiri...tapi salah kita juga.kita pun x pernah nak ingat birthday orang lain kan...huhu...maaf  :(...kita susah sikit nak ingt no..even no telefon penting2...kita ingat no telefon kita dan no telefon kecemasan polis je 999. tu pun sebab banyak iklan masa kecik-kecik dulu.

Kembali ke kisah wish biorthday sendiri tu.Kita nak ucapkan tuk diri kita sendiri selamat hari lahir ke 26 buat tahun 2016. (senang nak ingat umur kita kan?huhu). Kita harap semoga Allah kurniakan limpah rahmat kasih sayangnya buat kita supaya kita senantiasa menjadi hambanya yang bersyukur. Kita juga harap kita mampu jadi anak yang solehahh buatarwah abah kita, ibu kita dan keluarga kita. walaupun kita ni jenis diam dan cepat marah2...kita sayang mereka sangat2. kita juga nak wish kat diri kita supaya dapat jodoh yang memahami dan baik2 lah ye tuk tahun ni...let celebrate next birthday dengan someone specia..kihkihkih...mengada-ngada.  Kita mahu yang terbaik buat kita walaupun segalanya dah tercatit di luh mahfuz. Dan wish paling akhir kita harap kita MATI dalam  husnul khatimah. semoga Allah permudahkan urusan kematian hamba. semoga dijauhkan dari siksa kubur yang sempit dan diringankan hukuman di akhirat kelak.. aamiinnnn ...
tu je kot...jarang kot kita nak update blong skrang ni..hhuihui...



Wednesday, July 13, 2016

EDUCATOR, EDUCATION

Assalamualaikum all...
Alhamdulillah, setelah tamatnya kisah muda mudi menjadi pelajar, sedar tak sedar dah dekat 2 tahun mek jadi chekgu.Nak kata banyak pengalam dapat sepanjang tempoh hampir 2 tahun ni memang banyak. Berkajang-kajnag kalau bercerita. Btw banyak lagi ilmu dan pengalaman kena timba kalau dah menceburkan diri dalam kancah pendidikan ni.

Routine sepanjang 2 tahun ni tak banyak beza un. Pergi sekolah mengjar, kadang-kadang kena p kursus, balik rumah, curi sekolah dan ulang balik benda sama.
Tapi mek bersyukur sangat. Ni kira kes trsuka tanpa sengaja lah ni.
Mula-mula memang tak berapa gemar pun jadi cikgu tapi mek just follow the flow jah. Lagi2 kena ajar anak2 ni BI.Rasa macam makan ubat aje.Pahit...tapi menyihatkan...he3.

Disebabkan no special one in my life sepanjang tempoh hbs belajar ni, mek just stick to same routine jah.x ada benda nak fikir kan. So mek plan la macam2 tuk hujung tahun ni and tahun depan.. Nak p jalan2 la...kalau boleh bw mak skali la kan.Nak happy2 aje..

Mek harap Allah terus permudahkan urusan mek dan murahkan rezeki mek.Jadikan mek ni hamba yang reti bersykur.
Sehingga menyusul lain kali...and SELAMAT HARI RAYA YE KENGKAWAN.  :)




Wednesday, January 27, 2016

Tiada Tajuk

Setiap kali ada kesukaran, kadang2 aku tagih kasih sahabt, duduk bersamaku, mendengar omelan ku. tapi pada pengakhirannya, hanya DIA yang tahu, Dia yang mengerti, DIa yang membuka jalanku. Pada DIA aku harus menadah tangan, memohon dipermudahkan kesulitanku. Aku cukup yakin padanya tapi kadang2 kayakinanku kurang. Bukan padaNya teman-teman, tapi kurang yakinku pada diriku sendiri.  Nah, lihat aku bagi contoh. Aku seorang pendosa, mahukah doaku diterima? Aku seorang pengumpul dosa. Nah, pantaskah aku dipermudahkan urusanku olehNya. Aku tidak yakin apabila dosaku menimbun banyakknya, apakah dia akan mempermudahkan urusanku? Aku malu sebenarnya. malu pada DIA penciptaku akan dosaku yang banyak ini.

Berkali-kali diuji kesulitan, apakah maksud dan tandanya? Aku banyak dosa? Allah mahu menambah pahalaku?

Perit, aku malu. Maluku pada DIA.

Tapi pada kali ini, sekelian kalinya juga, aku ingin memohon DIA mempermudahkan lagi urusanku. Urusan dunia semata sebenarnya. Tapi apakan daya, aku hamba yang sentiasa meminta...

Thursday, January 7, 2016

HAPPY NEW YEAR 2016

Assalamualaikum u all

Fist of all just wanna say...HAPPY NEW YEAR...New Year lah sangat..hehehe..
So? Ada sebarang perubahan tahun ni? or life just going to be the same?
Yes..this year going to be 2nd year for me as a teacher. I would like to make something different this year especially in my teaching strategy... However, whenever i look back at my previous 1 week... i'm still the old me... bored...hahahaha...so, i need to muhasabah...improve mana2 yang kurang.
Biasalah..hidup hars sentiasa bermuhasabah kan?

Saturday, October 31, 2015

Review Movie-Wedding Dress (Korea,2009)




Korang-korang pernah tonton tak movie kat atas tu? Movie ni tajuknya WEDDING DRESS, movie tahun 2009. (Walaupun dah lama tapi input cerita tu penting)
Tadi akak dok layan movie ni, cuti kan..jadi rehatkan diri la yek. 
So meh akak review sikit movie ni. Movie ni boleh tahan ceritanya. Korang jangan segan silu nak nangis if korang tengok movie ni. Movie ini mengisahkan tentang kasih sayang seorang ibu dan anak. Maknya ada sakit kanser, dia x inform kat anak dia bimbang anaknya sedih. Tapi anaknya ni dapat tahu juga mak dia ni sakit. Secara matangnya budak ni hadapi ujian hidup dia. Masa akak tengok movie ni berjurai-jurai air mata. Nasib baik tengok sorang-sorang... x de lah segan nak nangis. 
Apa jalan cerita dia secara detail korang tengoklah sendiri. Akak x pandai nak cerita tapi akak review ni nak  suruh korang-korang tengok sendiri...nilai senddiri ceritanya... Akak suka nak quote kata2 mak dia dalam movie ni

" My mom is a present for me..." 
Akak dok fikir2...memang...mak and abah adalah hadiah tak ternilai dalam hidup akak. Tapi adakah akak ni adalah hadiah terindah buat mak and abah akak? Akak dah bagi yang terbaik  ke buat mereka? And akak pasti, akak tak mampu nak menjadi sebaik mereka dari segi jasa dan pengorbanan mereka kepada akak. Mereka layan akak dari kecl bagai menatang minyak yang penuh... penuh kasih sayang but cara akak layan mak abah pula beza.... macam pentingkan diri aje. Akak lupa diri kot... dah besar... berkerjaya... lupalah jasa mereka kan? 

Renung-renungkan dan selamat beramal...

Saturday, October 24, 2015

You are My Man

Bismillah

Tiba2 rindu pula. Pada dia, abah kami. Walaupun dah besar...umur dah semakin meningkat, hamba tetap  rindu dia. Sungguh, hamba jeles teramat..tapi hamba cuba kontrol apabila hamba tengok family lain lengkap dan mesra...hamba dah x leh rasa dah smua tu...He, my abah always number 1 in my heart. the only man ..the only one...

hamba jenis tak de la mesra sngt dengan beradik laki...jadi hamba x close la dengan depa...hamba takut..sebbab hamba susah la nak accept laki dlm hidup hamba. selain 3 org tu..arwah abah hamba, abng hamba and adik hmba..

hamba harapkan depa pimpin family kami lepaih abah tak dok... tapi... biasalh... gitulah...
hamba nak stop dah.. nak nangis da ni... rindu aboh... :(. Abah, doakan kami dari sana ya.. moga Allah hantar org baik2 jaga kami... kami nak jumpa aboh kat syurga...

Thursday, October 8, 2015

Rambut Mahkota setiap Wanita

Bismillah

Memang semua sedia maklum bahawa rambut adalah mahkota setiap wanita.Bila ada problem dengan rambut pasti semua wanita bimbang kan? So, bila masalh berlaku pada rambut...para wanita pasti akan menggunakan pelbagai cara tuk merawatnya.

So do I...

But....

It getting worse...

My problem:

1) Rambut gugur dengan banyak setiap hari..beratus2 helai
2) Uban dekat bhgn kanan kepala.

Siapa tak bimbang kan?

So first skali sy cuba tukar shampoo...
Worsed...
Mula2 rejoice
then pentene
then Himalay
but semua x jadi...
Malahan bertambah2 gugur rambut...
Tak salahkan shampoo...
maye jenis tu x sesuai tuk kepala saya ni...
so now cuba stop pakai shampoo dulu... duk mencari punca dan cara mengatasi masalah ni.

If sapa2 tahu nak refer masalah ni kat doktor mana2 bg tahu lah ye....